Reklama
 
Blog | Anna Kühnová

Dluhopisy Republiky: významná konkurence spořícím bankovním účtům v době inflace

Ministerstvo financí bude až do 17. září nabízet drobným střadatelům ke koupi státní Dluhopisy Republiky. Jde o možnost, jak alespoň částečně chránit své úspory před růstem cen, a to při přijatelné míře rizika. Člověk ale na nich nijak nezbohatne.

Státní dluhopisy jsou poměrně vhodným nástrojem pro drobné střadatele, kteří hledají způsob, jak své úspory ochránit před inflací a zároveň příliš neriskovat. Fyzické osoby si v současné době mohou pořídit v rámci dvanácté emise takzvaný Dluhopis Republiky. Ministerstvo financí ho bude nabízet až do 17. září letošního roku.

Než se ale pro nákup tohoto cenného papíru rozhodnete, měli byste si ujasnit, co je cílem vaší investice. Zda jen chcete docílit, aby vaše peníze neztrácely kupní sílu, nebo zda to risknete a budete chtít i něco navíc. Podle toho se pak můžete rozhodnout pro protiinflační, nebo reinvestiční dluhopis. Ministerstvo oba tyto typy v právě probíhající emisi nabízí.

On-line a zdarma, nebo na přepážce za poplatek

Protiinflační je pro drobného střadatele vhodný v momentě, kdy mu nejde o nic jiného než o plnou kompenzaci nárůstu cenové hladiny v České republice. Výnos protiinflačního dluhopisu totiž přesně kopíruje míru růstu spotřebitelských cen. Pokud tedy průměrná roční míra inflace dosáhne například tří procent, úrokový výnos protiinflačního dluhopisu bude rovněž tři procenta. Jestliže ale ceny v Česku klesnou, úrok u tohoto dluhopisu nepůjde do záporných hodnot, ale bude nulový. Nula procent je tedy nejnižší možný úrokový výnos u protiinflačního dluhopisu.

Dluhopisy lze nakoupit dvěma způsoby. Buď elektronicky, nebo na pobočce smluvního distributora, kterými jsou Česká spořitelna a Československá obchodní banka. On-line formou lze dluhopis na portálu eidentita.cz. Potřeba je k tomu eObčanka nebo bankovní identita. Podrobný popis lze nalézt na webu ministerstva financí. Jestliže dluhopisy nakoupíte on-line, budete ušetřeni poplatků. Využijete-li k tomu distributora, zaplatíte poplatek v řádu několika stokorun v závislosti na tom, jaké úkony si na pobočce distributora „objednáte“. Samotný nákup dluhopisů vás vyjde na 250 korun. Kompletní přehled poplatků je rovněž dostupný na portálu ministerstva financí.

Jak na předčasné splacení

Splatnost dluhopisu je šestiletá. Výnos ale není v průběhu držení bondu vyplácen, nýbrž reinvestován. Pokud se tedy rozhodnete dluhopis vlastnit celých šest let, neuvidíte z něj ani korunu, ale veškeré výnosy vám budou vyplaceny až po této době. Samozřejmě dostanete zpět také na počátku investovanou sumu (nominální hodnotu dluhopisu).

Jestliže se z nějakého důvodu rozhodnete požadovat své peníze zpět za dluhopis před dobou jeho splatnosti, je to možné. Požádat o předčasné splacení dluhopisu můžete elektronicky, nebo prostřednictvím distributora (Česká spořitelna, ČSOB). V prvním případě je vše zdarma, ve druhém zaplatíte 100 korun.

Předčasné splacení lze požadovat pouze jednou ročně a minimální počet dluhopisů pro předčasné splacení je 1000 kusů k jednomu datu předčasného splacení, maximální pak 500 tisíc kusů. Z počtu nad 500 tisíc kusů může být předčasně splaceno jen 50 procent z nich. Pokud vlastníte například milion dluhopisů a budete je chtít předčasně splatit, peníze za prvních 500 tisíc vám stát vyplatí zcela, ovšem z druhého půlmilionu můžete předčasně zpeněžit jen 250 tisíc kusů, zbytek vám zůstává na majetkovém účtu, který si zřizujete při jejich nákupu.

Důležité rovněž je, že při předčasném splacení nepřijdete o výnos za dosavadní držbu dluhopisu. Ten vám bude vyplacen spolu se jmenovitou hodnotou dluhopisu. Tím se stává protiinflační dluhopis významným konkurentem bankovních spořících účtů.

Reinvestiční se nyní nevyplatí

Jmenovitá hodnota dluhopisu je jedna koruna, minimální investice je však stanovena na 1000 korun. Jeden občan může koupit dluhopisy nejvýše za 50 milionů. Úrokové výnosy jsou osvobozené od daně z příjmů.

Pokud někoho láká spekulace na pokles inflace, a tedy na vyšší zhodnocení svých úspor, než odpovídá růstu cen, pak může vsadit na pořízení reinvestičního státního dluhopisu. U něho se úroková sazba každým rokem zvyšuje. Začíná na 0,5 procenta a v posledním, šestém roce vystoupá na 2,75 procenta. Průměrný roční výnos reinvestičního dluhopisu dosahuje 1,5 procenta.

Jenže vzhledem k očekávanému vývoji inflace v příštích dvou letech, je otázkou, zda se reinvestiční dluhopis skutečně vyplatí. Podmínky pro jeho pořízení, připisování úroků jsou prakticky stejné jako u dluhopisu protiinflačního.

Reklama